[...] domowy. Małą zawartość węglowodanów jogurt zawdzięcza zawartym w nim szczepom bakterii, które podczas fermentacji rozkładają cukier mlekowy, wytwarzając z niego odżywczy kwas mlekowy. Dlatego przyjmuje się, że im bardziej kwaśny w smaku jest jogurt, tym jego kaloryczność jest mniejsza. Przy ilości kubka, pewnie nie są to istotne różnice Ja [...]
[...] dostarczać ich organizmowi więcej (1,2 do 1,5 g protein dziennie na kilogram) pod warunkiem, że pije się wystarczająco dużo, by wyeliminować pozostałości przemiany materii (kwas moczowy, mocznik, kwas mlekowy). Nadmierne wydzielanie łoju i rogowacenie mieszków włosowych przyczynia się do zamknięcia (zaczopowania) ujść gruczołów łojowych. [...]
[...] tiaki jak opisałam. A nie pisze bez powodu o tym bo jest to jednak kontrowersyjne stwierdzenie poniewaz wiele sie pisze o tym ze jednak taki trening ( np aerobik interwałowy w tempie 155-160 ) nie jest dobry na spalanie tkanki tłuszczowej w trakcie jak i po. i nie wiem tylko jednego w jaki sposub kwas mlekowy przeszkadza w spalaniu tłuszczów?
Wracając do treningowych rozkmin to trening siłowy i kalistenika to wysiłek beztlenowy w wyniku którego powstaje kwas mlekowy. Bieg może mieć różną intensywność, choć na zawodach raczej jest szybko i na wysokim tętnie. Oczywiście im dłuższy dystans, tym spokojniej, na krótkich jest zwykle " w trupa" %-) Niezależnie od intensywności bieg co jakiś [...]
[...] - kapusta kiszona oczyszcza bardzo dobrze kichy( jelita ) : ) do tego posiada dużo witaminy C jak i wapnia i fosforu no i znikomą ilość witaminy E no i rozkładają cukry w kwas mlekowy a to wiadome co robi ;-) do tego tania i smaczna. Jeśli ktoś jest zakwaszony mocno trenuje/ nie jadl warzyw spożywał bardzo dużą ilość białka to dla niego złoty [...]
[...] ma 7.4. Gdy wykonujemy wysiłek fizyczny w procesie beztlenowym, dla uzyskania energii spalamy cukry zmagazynowane w mięśniach (gikogen). W wyniku spalania wytworzony zostaje kwas mlekowy, kwas pirogronowy i dwutlenek węgla CO2, które powodują, że ph mięśni obniża się. Im intensywniej ćwiczysz, tym szybciej ph mięśni spada, co prowadzi do efektu [...]
[...] sobie pookładać te trening żeby było optimum.... czy WOD + skill codziennie ma sens czy nie. bo nie wyrabiam z regeneracja - co jeśli zrobię woda np o 9 a skilla o 18 - czy kwas mlekowy już będzie? Gwidu - doczytaj co to jest kwas mlekowy i kiedy się pojawia, bo jakieś herezje głosisz ;-D a odnośnie regeneracji to trzeba węgla do pieca dołożyć [...]
[...] Wyniki testu wypadly dosc pozytywnie. Testowala to zwykla kobitka taka kowalska. Przed testem robili jej testy wysilkowe i mierzyli jak szybko podczas wysilku pojawia sie kwas mlekowy. Skracajac cwiczyla w masce 3 miesiace, glownie aerobowy trening i wyniki na koniec testu zaskakujaco pozytwnie choc nie mozna bylo tego porownac z prawdziwym [...]
Zakwaszenie organizmu - ciche niebezpieczeństwo! Jak dochodzi do zakwaszenia? Jakie są objawy? Jak można temu zapobiec? Nadmiar kwasów a dolegliwości reumatyczne. Nasze ciało to laboratorium chemiczne, które pracuje ciągle nad zachowaniem równowagi przemian chemicznych. Nawet niewielkie odchylenia od normy powodują drastyczne i fatalne [...]
[...] oznacza ułożenie w przestrzeni względem siebie czterech podstawników przy centrum asymetrii, kierunek skręcalności to tylko fizyczna cecha substancji. Na przykład kwas mlekowy (a-hydroksypropionowy) występuje w formie dwóch optycznie czynnych izomerów: kwas L-(+)-mlekowy i D-(-)-mlekowy. Stąd przy nazwie cukrów najczęściej podajemy i [...]
Jak dla mnie to jest takie same czepialstwo, jak w przypadku "to nie jest piosenka, to jest nuta" %-) Mylisz się, kwas mlekowy a opóźnione bóle mięśniowe to zupełnie co innego. Kwas mlekowy utrzymuje się przez chwilę po treningu i jest odprowadzany z organizmu. Gdyby utrzymał się dłużej to byś po prostu umarł. Więc za każdym razem jak słyszę, że [...]
[...] odbywa się kosztem rozkładu fosfokreatyny i starcza na kilka sekund pracy. 2. Wysiłki trwające do 60 sekund (przemiany anaerobowe - beztlenowe; glikoliza) glukoza -> kwas mlekowy 2 ADP -> 2 ATP Glukoza magazynowana jest w tkance mięśniowej w postaci glikogenu, Gromadzenie się kwasu mlekowego powoduje silne zakwaszenie środowiska tkanki [...]
Powstawanie kwasu mlekowego w mięśniach jest związane z procesem spalania glukozy, który to proces jest głównym dostarczycielem energii pożytkowanej na ruch. W przypadku gdy do mięśni jest dostarczana wystarczająca ilość tlenu spalanie glukozy przebiega w sposób kompletny. W procesie kompletnego spalania glukozy jako jeden z produktów [...]
[...] gorsze.... tak, ale to nic nie szkodzi, no i dobrze byłoby zeby tak wymierzac maksy z głową zeby nie robić 10ciu serii zanim znajdziemy odpowiedni ciezar :) będę miał zakwasy po dwóchh dniach i wyniki tez będa gorsze od rzeczywiście możliwych... radzę pozostawić na domyślnym poziomie. zmieniamy go jedynie jesli nie mamy mozliwosci [...]
[...] pracując beztlenowo podczas treningu siłowego odniesiesz dużo większe korzyści niż z aerobów. lekkie aeroby po treningu nóg są wykorzystywane do regneracji popalonych przez kwas mlekowy mitochondriów, ale nie wydaje mi się, żeby w Twoim przypadku to było na tyle istotne żeby zawracać sobie tym głowę - raczej przydają się sportowcom na dzień-dwa [...]
krisss_zaw -> naprawdę pierwszy raz słyszę, a raczej czytam, jakoby mitochondria miały być spalane przez kwas mlekowy...jedne z nowszych badań przedstawiają sam kwas mlekowy w bardzo pozytywnym świetle, a z tego, co piszesz wynika, że wzrost jego stężenia jest szkodliwy dla mitochondriów. no ale poczytam tą lekturkę, którą podałeś w linku... a co [...]
krisss_zaw -> naprawdę pierwszy raz słyszę, a raczej czytam, jakoby mitochondria miały być spalane przez kwas mlekowy... "spalanie" mitochondriów to raczej przenośnia odnosząca się do uczucia palenia na treningu, jak ten proces przebiega napisałem w poprzednim poście. jedne z nowszych badań przedstawiają sam kwas mlekowy w bardzo pozytywnym [...]